2013. június 29., szombat

Egy autó története

A mostani bejegyzés ötletét wmormo Corgi Ford Consuljáról szóló írása adta a Matchboxmemorieson. A cikkhez hozzászólók mindegyike megegyezett abban, hogy a kisautó története fontos részét képezi a modellgyűjtésnek.
Magam is hasonlóan gondolom ezt; néhány autóm inkább a hozzám kerülésének története miatt fontos, mint valós anyagi értéke miatt. Ez utóbbi nézőpontot - vagyis az autó forintosított értékének lobogtatását -, amely széles körben jellemzővé vált, sosem tettem magamévá hál'Istennek.

Corgi 151a Lotus Mark 11 Le Mans csúcsformájában (Forrás)
Ami hozzám került, már nem az anyagi érték kategóriája































Gyűjteményem egyik "mesélő" autója, a kis kopottas Corgi Lotus Mark 11 Le Mans; jelen állapotában, hiányzó szélvédővel és sofőr figura nélkül az 1-2 dolláros felújítandó kategóriás vackok közt található az Ebayen. Csakhogy az én autóm nem az Ebayről származik, noha Nagy-Britanniából került hozzám.

Tavaly kaptam e-mailt az angolos visszafogottsággal író Davidtől, aki a Modelfreaksen már többször megénekelt Lancia Beta-imádatom melléktermékeként a Diecast Lovers-re került kis Majorette Betám hatására keresett meg. David ugyanis egy Betát újít fel és a megfelelő festés és matricázás érdekében kért néhány képet a kisautóról. Természetesen küldtem neki tucatnyi képet, és a Beta Montecarlo versenyverziójának interneten fellelhető képeiről is egy csokorra valót. Megköszönte, s abban maradtunk, hogyha elkészül az autója, dob néhány képet róla.
Ezután több hónapos csend következett, azután idén tavasszal újra jelentkezett; néhány képet mellékelt egy kis Corgiról, melyet egy barátja házfelújítása során találtak. Ez volt a kis kék Lotus, "as found"-ahogy a jól nevelt francia mondja. Megkérdezte, érdekel-e, cserébe a neki tett szívességért? Vagyis a néhány átküldött képért. Naná, hogy érdekelt!

Ahogyan előkerült






















Sajnálkozva jegyezte meg, hogy mire odaért, már vagy negyven kisautó ment a kukába, mivel barátja ezeket az édesapja értéktelen játékainak tartotta... Így lett a kék Lotus egy régi gyermekjáték gyűjtemény egyetlen menekült darabja, míg David egy régi elektroncsöves rádiót mentett meg az enyészettől.

















































Hiányos, kopott, mit sem érő autó. Mégis szép.

















Az Angliában kidobásra ítélt kisautó, amely a Corgi legszebb időszakából, a hatvanas évekből (egészen pontosan 1961 és 1965 közt készült a 151 / 151a jelzésű kisautók sora) származik, végül a vitrinembe került, néhány Corgi Marcos, valamint Politoys, Mercury és Western Models társa közé.

Új helyén, jó társaságban a kis Corgi

1 megjegyzés:

  1. "A mostani bejegyzés ötletét wmormo Corgi Ford Consuljáról szóló írása adta a Matchboxmemorieson."

    Köszönjük szépen! 8-)

    "Sajnálkozva jegyezte meg, hogy mire odaért, már vagy negyven kisautó ment a kukába..."

    Jajj... 8-(

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.