2015. április 3., péntek

Mi van a tojásban? - Húsvéti különkiadás /1. rész/

A húsvéti ünnepekre való tekintettel ezúttal nem az eddig megszokott játékautókról és modellekről lesz szó, hanem egy kisebb történelmi áttekintést végzek a Kinder tojásokban egykor és napjainkban fellelhető járművekről a teljesség igénye nélkül. 

Gondolom mindenkinek megvolt gyerekkorában az a fajta élmény, amikor az aktuális "Meglepetés tojás" kicsomagolása közben magában mormolta összeszoruló szívvel izgatottan, hogy "csak ne figura legyen, hanem autó". Ezen én is átmentem párszor. Sőt, még az ellentettje is megvolt, amikor épp egy klassz figurás sorozat tagjait akartam becserkészni. Jellemzően amikor inkább autót akartam volna, akkor nagyon kevés alkalommal jött össze. Amikor viszont figurát, természetesen akkor botlottam bele egy-egy izgalmas járműbe. 

Mára annyiban változott a dolog, hogy rengeteg hazai és külföldi webáruház ment fel a meglepetés okozta élménytől és stressztől és konkrét, kibontott Kinder-játékokat lehet vásárolni. A zsákbamacskaságnak így vége lett. Vagyis már eldönthetjük, hogy inkább át akarjuk teljes mértékben élni a Kinder-tojások adta élményeket az elejétől a végéig csokival és itt-ott még mindig képesek vagyunk megállni a tojásos doboz előtt, hogy egy-két rázással kiválasszuk a talán autót rejtőt, vagy inkább vásárlunk "tudatosan" a webről konkrét kiszemelteket jóval több teljes tojás helyett. 

Na? Mi van a tojásban?
Gyűjteményem ezen szegmense mindig is egy külön világ volt. Bár túl sokat foglalkozni nem akartam e járművekkel, egy bejegyzésbe mégis képtelen voltam belesűrűsíteni minden fontosabbat. Sőt, a képek szortírozása közben is inkább azon járt az agyam, hogy mit kellett volna még lefotózni. Így hát egy bejegyzés-sorozattá nőtte ki magát a Kinder-téma. Következzék néhány emlékezetes darab a "Kinder-flottámból". 

A haszonjárműveknek is örültem, nem csupán a
személyautóknak, sportautóknak. 
A képen látható járművek mindegyike rejt valami különlegeset. A konténerszállító például egy aprócska mágnessel szorítja magához a fémgyűrűvel ellátott konténert. 

A konténert sajnos nem találtam meg...
A tűzoltóautó fecskendője egészen magasra kihúzható, de az igazi ász e hármasból a furgon. Még mielőtt jönne a kérdés, hogy mégis miért nem egy színben a pompázik, elárulom. Ezért:

Bizony-bizony, egy Transformers-hasonmássá
alakítható a furgon,
Elvetemültségnek tűnik, de vicces, hogy még ebben a méretben is lehetett annak idején rajongani a Transformersért. Nem sokat volt akcióban ez a jármű. Hibátlan állapotú. Egyedül az évek és a por koptatott rajta valamennyit. Ezzel szemben a kamionokat már jóval gyakrabban tologattam. A következő képen látható a matricák alapján, hogy ezek a gépek bizony elég sok fuvart teljesítettek annak idején.

Tagadhatatlanul 80-as évek a matrica stílusa. 
Kamionból alább láthatóak a kedvenceim. Bár egyszerű pótkocsival látták el őket, a nyergesek mégis kifejezetten igényes darabok a dupla kerekekkel. 

Két különböző kabin, a kerekek, pótkocsik azonosak. 
És persze itt van a két örökzöld szereplő is. Talán nincs is olyan játékgyár, amely a járműveinek sorában ne adott volna ki betonkeverőt, vagy billencset. 

Különleges darab. Ez a kép nem igazán árulkodik
arról, hogy miért.
Pontosan ezért. Az első kerekek forgatják a betonkeverőt.

A torinói rendszám sem hiányozhat.
Bár csak gyengébb pillanataimban próbálom meg beazonosítani a Kinder-járművek azon darabjait, melyek nem kaptak egy gyártótól sem licenszet, de a billencsnél nekem eléggé gyanús, hogy a minta egy FIAT (netán Lancia) teherautó volt a 70-es évekből. 

Vagány darab. 
A kabin oldalnézetben kifejezetten hasonlít a FIAT-ra.
A billencs természetesen működik és alatta látható a
jellegzetes lendkerekes mechanika.
A következő néhány jármű kifejezetten nagy kedvencem volt. Egy egészen hosszú sorozatot készített a Kinder a lendkerekes autókkal. Nem az volt a megszokott, hogy teherautók kapjanak ilyesfajta funkciót. Sokkal inkább a személyautókra volt a lendkerék jellemző. Ezeket a Giodi készítette a Kinder részére, Többségük konkrét típusról volt megmintázva.

Íme a Lancia Ypsilon.
És néhány roncs. Ki tudja megmondani, hogy a zöld és a
piros bódé milyen típus?
Ezek pedig a későbbi generációs lendkerekesek.

Figyeljük meg, hogy matrica segítségével milyen
szépen "fészliftezte" a Kinder a régi 500-as hátsó lámpáit.
Az oldtimer autókból is volt lendkerekes sorozat. Persze abból
egy szereplőt sem találtam. Csak ezt a
"Kinder-ólomkatonás" anyagból készült nem lendkerekeset.
Meg ezt a homokfutót. Jellegzetesség még a régebbi
kiadásokból a piros és sárga fogaskerék. 
És elérkeztünk napjaink egyik lendkerekeséhez. A kicsike
egy Honda. Nem biztos, hogy felteszem a matricákat.

Másik hasonlóan kedvenc sorom a mindenféle vegyes járművekből összeálló volt valamikor a 90-es évek közepén. Bár konkrét típusmegnevezés itt nem volt, néhány autónál lehet érezni, hogy mire gondoltak a tervezők. 

A rózsaszín egy Mercedes w124 kombi, a piros terepjáró pedig
talán egy Jeep Wrangler akar lenni. 
Ha a lámpáik lejjebb lennének, akkor az autószállítókat
lehetne bátran IVECO Turbostaroknak nevezni. 
Balról jobbra: Peugeot 205, Lancia Delta és... ööö...
fogalmam nincs, de a bukólámpa a Kinderben is nagy királyság.
Kétéltűnek tűnő lakóautó.
Akadt még egy olyan érdekes sorozat, amely a mai napig különös érzéseket kelt bennem. Gyerekkoromban a kötött pályás járművek iránt sokkal jobban vonzódtam, mint manapság. De a Kinder apróságai a mai napig megmosolyogtatnak.

A kék és a fekete egy TGV, a többinél fogalmam nincs. 
Ő még MUKI-nak is kevés, de legalább jópofa. 
Elnézegetve ezeket a képeket kedvem lenne összeszedni
pár ilyet még. Persze remélhetőleg hibátlan állapotban. :)
De térjünk is vissza a négykerekűekhez még mielőtt elkezdenék H0-s (vagy bármilyen méretű) vasút terepasztalt tervezni. Lentebb pár kép az F1-ben szereplőkre hasonlító autókról. 

Ezeket is kedveltem. Szerethető darabok. Az abroncsok
oldalfala feliratozott, a matricák valamivel ellenállóbbak
az eddig megszokottaknál. 
Múlt és jelen. 
Mennyivel izgalmasabb a régi autó kidolgozottsága.
Úgy terveztem, hogy a következő részben a komolyabb autókról fogok pár mondattal megemlékezni. Így erre a bejegyzésre már csupán olyanok maradtak, mint klasszikus amerikai autók félig-meddig karikatúráknak tűnő hasonmásai. 

Ezeket is szerettem. Mindegyik van annyira karakteres, hogy
következtetni lehessen az eredeti megfelelőjére. 
Ha egy kicsivel hosszabbak lennének, máris a másik
bejegyzés szereplőivé tenném őket.
Továbbá ezt a tündéri Kacsát is muszáj megmutatnom. 

Megmosolyogtató, cuki. 
Mindenki kezdjen el készülődni az ünnepekre, mert a hatalmas tömegek már reggel óta jelen vannak a bevásárló központokban, hypermarketekben. Az időjárással kapcsolatban pedig a napsütés csak képernyővédő. Fúj a szél, hideg van és néha esik. Hamarosan jelentkezem a második résszel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.