2015. augusztus 22., szombat

Zen pillanatok 1.

Néha felbukkan egy-egy fotó, retinánkba ég egy-egy pillanat, amely, mintha a tökéletesség képben megformázott megtestesülése lenne. Átéled és érzed, mintha kétdimenziós lenyomata lenne annak a tisztaságnak és teljességnek, amelyre mindannyian vágyunk, de a múlton rágódó és jövőben reménykedő lényünk sosem érhet el. A zen tanítása szerint ez a pillanat mindennel rendelkezik, de nem birtokol semmit.

Valahol a modellautó gyűjtés is erről szól; a világunk tökéletesebb változatát építjük fel 1/100-tól 1/8-ig. S miközben ezt tesszük, számos zen pillanat ér el minket. A Modelfreaks csapatának visszatérő kör-e-mailje a zen pillanat; Csabi javaslatára ezeket a pillanatokat szeretnénk megosztani a továbbiakban.

A nap már lenyugodott, a mellékutcában már világítanak a lámpák. Útra készen áll vajon a hullámlemez Honda műhely előtt a parányi S800 Coupé? Vagy most érkezett, hogy sofőrje bedobjon egy rament a műhely tulajdonosával, mielőtt mennek egy kört a hegyekben?


Honda zen pillanat - Forrás: Kuro Neko Flickr: Boso Hanto





Háziasított zen: Tomica LV Honda S800 Coupé


Az autó nagyon parányi, szinte elvész a hatalmas Tomica LV dobozban. Tenyérbe simuló, barátságos apróság, amelynek eredetije orrában az egyik első Honda motor volt, amely megmutatta, mire képes az addig lenézett japán technika.
Ahogyan forgatom a csöpp Hondát, ott érzem magam a nyugodt estében, a barátságos lámpafényben. Érzem a gőzölgő leves illatát, ahogyan keveredik a hűlő motorból áradó benzingőz szagával. Pillanatnyi tökéletesség, instant zen, dobozban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.