2015. szeptember 29., kedd

A tökéletes játékautó - Tomica Nissan Skyline GTS-X teszt

Igen, megtaláltam! Itt van! A tökéletes, kompromisszummentes játékautó. 

Tűzpiros, szögletes japán kupé a Tomicától. 
Minden részlete nagy marékkal ad a minőségből, precizitásból. Vele bármelyik játszótéren mi vagyunk a királyok és otthon altatódal helyett őt nézve szenderülünk álomba, ahogy kaján vigyorral a pofikáján feszít a társai között és néz ránk, várva a holnapi közös kalandot. 

Az érdeklődő "régiek" között.
Sajnos azonban van néhány probléma. A kicsike bár játék, az ára mégis magasan a Matchbox-Hot Wheels-Majorette felett van. De még a SIKU árképzését is felülről szemléli. Továbbá annyira szép kis darab, hogy kár volna homokozóban akár csak egy-két percre is belenyomni tappancsait a kézzel kikapart és felépített útra. 

Vörösök egymással szemben. A Matchbox Merci kupéja
megkímélt darab, bár azért akad némi kopás rajta.
Az érinthetetlen, tökéletes játékautók egyik példája ez a Tomica Nissan Skyline. Ráadásul egyértelműsíti is számunkra, hogy ő nem akar a modelles ligában játszani, ahogyan a Tomica Limited sorok autói. Nem. Ő határozottan állítja magáról, hogy ha gyűjtői darab is, akkor sincs szüksége végtelenül precíz kerekekre, kifestett utastérre. 

Már csak a vonalvezetése miatt is nagy-nagy kedvencem.
Az első és hátsó lámpatestek máris az elit kategóriába lövik a játékok között. 

Az indexek tamponnyomásai pontosak. De a fekete
díszcsík és az azon elterülő felirat is megér egy misét.
A precíz feliratok pedig tovább növelik presztízsét. A nyitható ajtóknak lehet mindig örülni. 

Naná, hogy rugózik! És mennyire egyszerűek azok a
kerekek. De mégsem zavarnak. Miért nem??
Itt ráadásul a hézagok sem annyira jelentősek, de kétségkívül visszahúznak a földre minket még mielőtt modellként azonosítanánk ezt az 1/62-est. 

Rám jellemzően csak a fotón vettem észre egy elváltozást:
 a kormány nincs bepöccintve a helyére. 
A karosszéria piros színe megbabonáz. Ennek az autónak el tudom nézni, hogy a színösszeállítás és imádni való szögletesség ellenére nem olasz. 

Nem vitás, ez az autó az én személyes szabványaimnak
 hibamentesen, tökéletesen felel meg.
Nem tudom a Tomica elképzelése mi is ezekkel az autókkal. Talán a Limited Vintage Neo sor mellett e Nissané egy újabb, inkább felnőtteknek szóló kategória. 

Szép feliratok és közelebbről nézve egyszerűen, mégis
izgalmasra kidolgozott lámpatestek. A Skyline felirat
is felkerült a rendszámtáblára
"Most megkapod ezzel az autóval mindazt, amire igazán vágytál gyerekként, és talán már benőtt annyira a fejed lágya, hogy gyűjtői kincsként óvd és tartogasd a többi kedvenceddel együtt". 

Tág pupillákkal, izgatottan várja a következő
bevetést. 
Talán egy kapocs ez a Tomica Nissan. Összeköti a gyerekkor autókkal kapcsolatos felfogását, rengeteg élményét a jelenkor felnőtt, nosztalgiázni szerető, de néha a minél magasabb szintű kidolgozottságot hajszoló gyűjtői szemlélettel. Lehetne még különféle elméleteket gyártani erre vonatkozóan, de egyáltalán nem szükséges. Nem kell mindent megérteni azonnal és az okokat keresni. Csak hagyni, hogy az élmény eluralkodjon felettünk a pillanat varázsában. A kép előbb-utóbb úgyis összeáll. 
A Majorette mostanában közel jár a Tomicához.
Érdemes szemezgetni közülük. 
Ha alternatívát kellene a Tomicának keresnem, akkor elsőként a Majorette jelenlegi autói ugranának be. Az utóbbi években sok kellemes meglepetést szereztek. De azért az is egy más világ és a Tomicáé is. Jól van ez így. Nem is kell minden játékgyártónak folyamatosan nagyot alkotnia. Elég, ha az az egy-kettő megteszi ezt. 
Nem csalás, nem ámítás. Vannak még nagyszerű
játékautók. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép darab, szívesen elfogadnám!

    VálaszTörlés
  2. Azt vettem észre, hogy ebből is megjelentet a Tomica bizonyos időközönként újabb verziót más színösszeállításban. Ők is értik a dolgukat. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.