2012. október 6., szombat

Hot Wheels Mazda RX-7 by Jun Imai

Mekkora hülyeség - nevettem magamon ma délután, mikor kibontottam a papírdobozt. Puerto Ricóból, egészen pontosan Guayamából repült ide az autó. De nem ám egy különlegesség, ami sehol nem beszerezhető. Csak egy szimpla Hot Wheels, ami mellesleg a 2011 / 12-es év egyik legnagyobb dobása: a Jun Imai tervezte Mazda RX-7-es.

















S hogy miért repülte körbe a fél világot a kis fekete szépség? Két oka van:
- Egyrészt türelmetlen vagyok és már hónapok óta vadászok sikertelenül a kis ékre. Jellemző, hogy a hozzá hasonlóan keresett autók jókora késéssel érkeznek meg hozzánk. Valószínűleg először a hazai piacon osztja szét zsákjából a jót Mattel bácsi.
- Másrészt, mert szeretem az autót, s RX-7-es mini-gyűjteményemnek kihagyhatatlan darabjának ígérkezett már az első képek óta.

Szóval kicsengetem a bolti ár háromszorosát, vártam három hetet, s ma végre  boldog balekként ollóztam a csomagom. Amit benne találtam jóváhagyta totálisan észerűtlen döntésem; a klasszikus Matchbox IMSA RX-7 után 18 évvel a Hot Wheels is remekelt a saját verziójával.
A tengerentúlon hatalmas kultusza lett a kis Mazdának; olyannyira, hogy a nemrég lezajlott Japanese Classic Car Show-n bemutatták a JDM Legends csapata által épített, a HW RX-7-esét 1:1-ben megmintázó autót. Nem sokszor fordult még elő, hogy egy játékautóból lett valóság, méghozzá milyen állatira jól sikerült darab!

JDM Legends Mazda RX-7 (Forrás)















Közelebbről megnézve, az autó gyökereit bizony nem a Mattelnél találjuk meg, sokkal inkább a távol-keleti konkurenciánál. Mégpedig a Tomicánál. A japók a regular és Limited szériájukban is megénekelték, Savanna RX-7 Racing néven a daytonai 24 óráson indult versenyautót, 1/60-as méretarányban, zöld-fehér fényezéssel.
















A HW autója le sem tagadhatja, honnan jött az ihlet, bár a részletekben van némi eltérés. Először, az amcsi gép vagy két milliméterel rövidebb a Tomicáénál, viszont ugyanolyan szélesek a sárvédők - tehát masszívabbnak tűnik mellette. A japán gép kifinomultabb darab, saját kerekekkel, nyitható ajtókkal, rugózással és hihetetlen részletességgel kidolgozva - de az amerikai vasnak sincs miért szégyenkeznie! Sőt, mestermunka a maga szintjén, hiszen már-már modellautó színvonalat sikerült kihozni egy játékautó árából; nem kis teljesítmény ez! Különösen pikáns részlet, hogy a Mattel Mazdája jobbkormányos verzió, míg a Tomica a balkormányos amerikai kivitelt mintázta meg. Ráadásul a belsőtér tekintetében a Hot Wheels jócskán rávert a Tomicára; a becsövezést, a sportüléseket, de még az ajtókat is felismerhetően kialakították, míg a Tomica spártai versenyautó belsőt kapott.
















































A fekete-arany kisautó és a JDM RX-7-ese a valóságban is párhuzamosan készültek; Jun Imai és a JDM Legends vezetője, Mike Garret közösen alakították ki az autó formavilágát, természetesen az IMSA versenygépre (és személyes megérzésem szerint a jó kis Tomicára) alapozva. Az egyszerű, mégis feltűnő fekete-arany-vörös külső Brandon Ozaki műve, akinek nevét hálából az autó pilótájaként tüntették fel.
A csíkokon kívül - melyek kialakítása színüket kivéve szintén a Tomicáét és a daytonai autót idézi - egy 20-as rajtszám, NGK "szponzormatricák", a JDM Legends logója, valamint a B-oszlopra a Japanese Nostalgic Car webmagazin logója került a kasztnira. Sajnos a tamponnyomás még mindig nem tökéletes, mivel a jobb oldalon szépen olvasható JDM logó a másik oldalra már csak egy aranyszínű téglatestként került fel - ismét a nem középtengelyre helyezett autó / nem egyenlő nyomás hibája.
















Bár örültem volna a tampózott hátsó lámpáknak, sajnos be kell látni: ebből az árból ez a maximum, amit ki lehetett hozni.











A krómszínű alváz alá - amelyből a kipufogót is kialakították - a standard MC5 kerékgarnitúra került, ami szinte minden autón jól mutat. Remélem lesz extra verziója a járgánynak, ahol autentikus(abb) kerekekkel - itt a HW kínálatból az SSO5SP, vagy a BFG5SP ugrott be, melyek jól idézik fel a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának versenyfelnijeit - illetve részletesebb tamponnyomással kedveskednek a gyűjtőknek.

A Mazda RX-7 kollekcióm kedves darabja lett a szerény keretekből legtöbbet kihozó Hot Wheels. Csak egy kérdés mocorog bennem; nem akarja esetleg a Mattel kölcsönadni Imai sant a Matchboxnak pár hónapra?



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.