2015. november 21., szombat

Japan Industrial Metal

"Füstös ipartelep a hetvenes évek végén, Japánban. 

Hajnal van, a nap még nem kelt fel, csak a gyáróriások állandó háttérzaját hallani, amelyek megvalósítják a gazdasági álmot. Egy autó gördül be az udvarra, talán egy mérnöké, aki már nem fiatal, ruhája beszürkült a levegőben lebegő olaj és szénportól. Mégis úgy érzi, hazaért, a gépek monoton zaja számára barátságos, az arcok ismerős változatlansága megnyugtató, nyoma sincs disszonanciának. 
Az autója, az Mitsubishi Iparművek új Galantja; kicsit jenki stílusú, mint a Három Gyémánt zajbacu összes nagyobb modellje. Biztonságos, megbízható, szürkészöld, nem látszik meg rajta a mindent belepő finom füst, ami a jólét ára. Azt mondják, jövőre már felszerelik az új szűrőket a kéményekre; a környezetvédők hangját meghallották és megértették a Sangyók is. A jövő, azt mondják, már úgyis az elektronikáké és a műanyagé, nem kell a földből kibányászott ferrit, nem kell a bomlásból származó jin matériája. A mérnök azonban nem hisz a jang egyeduralmában, tudja jól, a két fél harmóniájából és ezzel járó küzdelméből születhet csak egyensúly. Bizonyíték erre az autója, mely a jangból született jinné, "

Hajnali neonfények az ipartelepen
Ez a kép jár a fejemben, amióta kibontottam csomagolásából több társával együtt a Diapet Yonezawa 1/43-as Mitsubishi Galant 2000 Super Touring ksautóját. A több, mint harminc éves modell nem makulátlan, elhomályosodott ablakok és festékpörcenések jelzik az évtizedek múlását. Megkapóan súlyos darab - van benne anyag - nyíló ajtók, motorháztető és csomagtartók, finom rugózás jellemzik. Benne van mindaz, ami származási helyét naggyá tette; nem másolta szolgaian az európai modellgyártás hatvanas-hetvenes éveinek 1/43-asait, noha erősen érződik benne a Politoys és a Corgi nagy autóinak hatása. A Diapet azonban finoman továbbfejlesztette azokat a jegyeket, melyeket a gyűjtők oly nagyra értékelnek azokban az autókban. 


Kényelmes öreg verda

Nem tudnám megmagyarázni miért, de ez a modell élőnek tűnik, mintha egy párhuzamos, 1/43-as univerzumból származó, működő jármű alakult volna játékká a mi világegyetemünkbe lépve. Nem 3D nyomtatott mesterdarab alapján, Kínában gyártott lelketlen tömegtermék, amellyel büszkélkedhet a Facebookon az egyszeri gyűjtő. Ma már játéknak neveznénk, ahogyan eredetileg is annak készült, és készülnek a mai napig is - immár sajnos szintén Kínában - a Diapet kisautói.. Mégis, ez a játék továbbviszi a szemet a képzelet felé. Márpedig ezen sorok írójának mindig is ez volt az elsődleges szempont, amivel kiemelte gyűjteményéből a saját kedvenceit. 

A tökéletesség nem mindig kézzelfogható


Mesél az alja is






Darabos, régimódi, szigorú tekintettel

Nem sokkal a megérkezte után fedeztem fel, hogy ez az autó szerepet kapott a nemrégen felfedezett és nagyon megkedvelt rendezőm egyik első rövidfilmjében - nem tehetem meg, hogy ne osszam  meg Veletek is zárszóként Jamin Winans Spinjét:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.