2014. július 6., vasárnap

Éjfúria a Tomicától

Éjfúria Japánból: Tomica Ford Focus RS500
"Megjöttél, te szépséges feketeség! - kiáltott fel, miközben a megsimogatta szinte bársonyos tapintású vonalait."
Nem, ez nem egy részlet a szerkesztés alatt álló pornóregényemből; sokkal inkább illene az "Így neveld a sárkányod!" valamelyik jelentéhez illene, amikor Fogatlan visszatér Hablatyhoz. Szinte tökéletes leképezése a rajzfilm Éjfúriájának a Japánból érkezett 1/62-es Tomica Ford Focus RS500 - jobban passzol hozzá a sárkányszerep, mint a kissé semleges formájú 1:1 autóhoz a vadító hot hatch státusza
A regular Tomicák ritkán bűvölnek el ennyire, noha ezek a kisautók az elmúlt évek minőségi visszaesése ellenére is fényévekkel a Mattel neoncsicsába fulladt förmedvényei előtt járnak. Mégis inkább játékként tekint rájuk az ember, mint komoly, felnőtt gyűjtőnek való darabként.
Doboz óvatos kibontása, kivétel a tasakból, egy gurítás, félóra szemrevételezés, majd vissza a dobozba, és mehet a többi társa közé, hogy majd időnként újra elővéve érezzük magunkat kisgyereknek néhány percre. Ez a regular Tomicák általános sora nálam.


És ekkor kicsomagoltam a Focust, ami már a reklámfotókon is megfogott, de élőben olyan a hatása, mint az Éjfúria lángcsóvájának; letaglóz, elporlasztja a kétségeid: a a játékautók jelenlegi királyával állsz szemben!
A selyemfényű fekete festés láthatatlan lepelbe burkolja a karosszériát, amelynek részletei pengeélességgel visszaverődve égetnek utat maguknak a szemeibe. Várod, hogy felmorduljon, és meg akarod tapogatni újra, meg újra. A festés minősége kiemelkedő, nem túl vastag, nem takar, inkább kiemel. Tökéletes!

Kicsit nagy a szemnyomása a sárkánynak

Pedig nincsen túlcifrázva: mindössze a hátsó lámpák kaptak egy-egy ezüstcsíkot, illetve előre és hátulra is jutott egy-egy Ford-szilva.
A részletek kidolgozása Tomicásan precíz; ahol kell, pengeéles, ahol kell, lágy élekkel dolgoztak a tervezők. Az első légbeömlők, az oldalsó kopoltyúk és a hátsó diffúzorok hibátlanul ki vannak dolgozva, nem nehéz elképzelni, hogy valóban működő részletek. A hátsó légterelő tömörsége rontja csak az összképet, de ennek kialakítása roppant költséges lett volna, így nem felróható az autónak.
Ami inkább felróható, azok a szükségesnél egy mérettel kisebb kerekek, amelyek valósággal lötyögnek a kerékjáratokban. Érthető, hogy a standard és bár nagyon egyszerű kialakítású, mégsem primitív Tomica versenykerék ment az autó alá - saját kerék gyártása is költségnövelő lenne. De ettől függetlenül kissé illúzióromboló.
Akárcsak az első lámpák illesztése, ami japán mércével nem tökéletes - bár ez már kötözködés. A Mattelnél örülnének, ha így tudnának műanyagot spiáterbe passzíntani. Mindenesetre úgy tűnik, kicsit bandzsa az Éjfúria.
Ügyesen megoldották a költségcsökkentést a hátsó negyedablakoknál és a csomagtartó ablakánál - a karosszéria anyagából öntött felületek nem ütnek el nagyon az egyébként is sötétített plexitől.

Van ablak - nincs ablak. Ügyes megoldás!

Hogy lássuk, mennyire tökéletes a kisautó, mellé tettem a Welly NEX 1/60-as Focusát. Bazári gagyinak tűnik a Tomica mellett az egyébként roppant jó ár/érték arányú és a Matchboxokhoz képest kiemelkedő minőségű kisautó. Mégis, az első ablakkeretek bumszlisága, a látványos szerszámzárási hibák az orron, a vastag festés, mi ápol és eltakar, mind megmutatják, mi a különbség a Vietnámban gyártott Japán precizitás és a kínai kisautógyártás közt: a részletekre való odafigyelés és a tökéletességre törekvés. A Tomicánál nem elég, hogy távolról mutasson jól a Focus - nem, itt még mikroszkóp alatt sem szabad szerszámhibát találni!
A visszapillantó tükrök és a kerekek mérete viszont nagy plusz a Welly NEX mellett - a hibái leginkább a Tomica mellé téve tűnnek nagynak.
Már a dobozából is látszik a Welly öntési hibája, az autó orrán




Visszacsomagolom dobozába a kis fekete sárkányt, és alig várom, hogy csatlakozzon mellé zöld társa, amelyet a Hot Wheels hasonló színű testvérével lesz majd érdemes összeengedni.


3 megjegyzés:

  1. Hi. very bice blog.

    Do you like exchange links, visit my blog too http://diecastcwb.blogspot.com/

    Thanks

    VálaszTörlés
  2. Hát... Kivételesen nem értünk egyet. Nekem a Welly is tetszik, ha meg mellé helyezem az árcímkéket, akkor meg különösen. 8-) Nem értem, hogy a Tomicáról hogy maradhattak le a tükrök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sehol nem mondtam, hogy rossz a Welly - csak gyengébb Tomicánál:)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.